Boston Volvo Village is an adaptive reuse that challenges the future typology of car dealerships, transforming an historic 1924 International Harvester Farm Equipment building into a vertical car dealership providing workplace, showroom, car museum, and novel event space. The interior design brought this building back to its original industrial-style luster, uncovering and restoring the original grand staircase to create a connection to the past. The interior design programming re-imagined the traditional customer experiences of buying, browsing, and bringing in vehicles for service. Minimally designed interior details reinterpret Volvo’s brand standards. The spaces are characterized by open workspace, contemporary materials with a Scandinavian museum quality. A contemporary lit wood portal draws customers into the showroom, allowing them to experience the space and relax in the modern café. Volvo’s standard finishes of light oak veneer were translated into deep window wood seat boxes that highlight the reconstructed “historic” windows and a strong interior-exterior connection.

Circle lights that highlight the repetition of the original mushroom columns at the showroom floor are augmented with natural lighting throughout. The service level’s polished concrete floors mirror the owner’s classic car collection; providing a museum quality that can be translated into an event space. This thoughtful interior design renovation gives new life to the historic building and repositions the Volvo brand for an urban neighborhood.

Project Details

LOCATION

ALLSTON, MA

CLIENT/OWNER

THE CICCOLO GROUP/BOSTON NORTH VILLAGE LLC

SQUARE FOOTAGE

72,000 SF

CATEGORIES

ADAPTIVE REUSE

Photos by Anthony Crisafulli

Architectural Plans / Process