Arrowstreet renovated the historic Mission Hill High School for Fenway High, an award-winning Massachusetts Pilot school in the Boston Public School system. The design preserved the graceful historic details of the original building while enhancing the facility with innovative programming ideas. The existing formal entrance lobby was extended through the building to create an active ‘mainstreet’ leading to the new cafeteria/auditorium addition. Lined with an open computer lab and guidance offices, the space is the heart of the facility. The wide second floor hallway was transformed into a central reading room for the new library; an open and inviting space that made creative use the old building. To maximize science space, sets of two traditional classrooms each share a central science lab, which reduced the need for lab space while meeting the school’s educational program.

Project Details

location

Mission Hill, Boston, MA

client/owner

City of Boston Public Facilities Department

square Footage

76,000 SF

Occupancy

350 Students

categories

Institutional

 

Quote

“Working with Arrowstreet has been a great experience. From the outset, Arrowstreet was inquisitive about our school’s core values and instructional practices. They listened and put forth designs that revealed the potential for the project and supported our identity and values. We have been happy to showcase the seamless blend of old and new and the respect shown to the historical features of the building.”

– Kevin Brill, Associate Head of School

Architectural Plans / Process